Dr. Christina Smillie: A szeretet ét(t)rendje – az anyatejes táplálás ABC-je II.

Az Egyensúly Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt

A SZERETET ÉT(T)RENDJE – Az Anyatejes táplálás ABC-je II.
szakmai előadás sorozatára

image

 

Az előadás helyszíne és dátuma: Millennium Hotel Budapest, Üllői u. 94-98, 2017 április 28 – 29

Előadó: dr. Christina Smillie gyermekgyógyász, IBCLC, Stratford USA

 

A továbbképzés angol nyelvű, magyar nyelvű tolmácsolással

( A jelentkezéshez kattintson ide )

Részletes program:

2017. április 28, péntek

09:00-12:00 – Az anya és az újszülött ösztönös viselkedésének támogatása a szoptatás kezdetén

Az anyákat és újszülöttjeiket veleszületett képességek segítik, amikor megkezdődik a szoptatás. A videókkal gazdagon illusztrált előadás során bepillanthatunk azokba a viselkedésneurológiai, pszichobiológiai szakirodalmakba, amelyek leírják ezeket a figyelemre méltó képességeket. (10:30-10:45 között szünet)

12:00 -13:00 – ebédszünet

13:00-15:00 – Mit csináljunk a kezünkkel a szoptatás alatt?

Jó néhány a szoptatást bemutató anyagban a segítő megmondja az anyának, hogy hova tegye, vagy hova ne tegye a kezét. Az előadásban szó esik a kéz „általános” használatáról a szoptatás és a fejés során, hogyan lehet megelőzni illetve megoldani bizonyos szoptatási helyzeteket, mint a gyors vagy lassú tejtermelés, tejcsatorna elzáródás valamint hogyan nyújthatunk segítséget a kezekkel koraszülöttek és ikrek szoptatásánál. Videók mutatják be azokat a technikákat, melyek hasznosnak bizonyulhatnak különböző szituációkban, valamint ötleteket kapunk hogyan tanítsuk ezeket.

15:00-15:30 – kávészünet

15:30 – 17:45 – A tejtermelés serkentése – Ami mellfejésen és a tejszaporítókon túl található

Az a látásmód, ahogyan szemléljük a tejelválasztást, befolyásolja hogy mit teszünk, és paradox módon visszahat az anya tejtermelésére. Képes-e az anya befolyásolni a termelődő tej mennyiségét? Hogyan termelődik a nyál, a könny, a tej? Az előadás során áttekintjük a tejtermelés fiziológiai alapjait a legújabb szakirodalmak, és a klinikai tapasztalatok tükrében. Praktikus, néhol meglepő gyakorlati megoldásokat hallhatunk arról, hogyan segíthetünk az anyáknak ebben a kihívást jelentő helyzetben.

16.30-16.45 szünet

2017. április 29. szombat

09:00-11:45 – A lassú súlygyarapodás és nem megfelelő szoptatás, étvágytalanság, elégtelen tejelválasztás ördögi köre

A lassan gyarapodó szoptatott csecsemők kihívást jelentenek mind a szülők, mind a szoptatási szakemberek számára. A lassan gyarapodó babák csendes, megelégedett viselkedése, akár diagnózissal is szolgálhat. Álmosságuk, étvágytalanságuk nagyon megnehezíti az etetésüket. Kevés bizonyíték segíti a munkánkat. Nem tisztázott definíciókat találhatunk a hiányos kutatásokban, melyekben kevés a megalapozott, racionális fiziológiai alapja a klinikai beavatkozásnak. Mikor, miért kellene beavatkozni, és mennyi kiegészítést adjunk? Az előadás során áttekintjük a lassú gyarapodás kórélettanát, választ kapunk hogyan segíthetjük új megoldásokkal az anyákat ebben a régi problémában

11:45-12:45 – ebédszünet

12:45-14:15 – Hogyan segíthetjük az érettség határán lévő hyperbilirubinémiás, alacsony súlyú, újszülötteket a hatékony szopáshoz?

Amikor az újszülöttek aluszékonyak, a szopás alatt is, az egyik probléma hozza a másikat. Az előadás során választ kapunk arra, hogyan okoz a tejfolyás-függő szopás ördögi kört, lassú súlygyarapodást, lassúbb tejtermelést. Az előadó részletesen vázolja, mit lehet tenni ebben a helyzetben, hogyan lehet megelőzni.

14:15-14:30 – kávészünet

14:30-17:30 – A tejtúltermelés élettana és kórtana

A tejtúltermelés kezelése tele van mindenféle szabállyal: csak az egyik mellből szoptassunk, „blokkokban”, fejjünk szoptatás előtt vagy után. Az előadás során áttekintjük a tejtúltermelés kórélettani okait, az anya és a csecsemő tüneteit. Szó esik miért kontraproduktív és néha veszélyes az olyan megoldás, mint a szigorú szabályok szerinti szoptatás, „blokkokban szoptatás”, melyek ezeknek a megoldásoknak a klinikai és kórélettani alapjai. Megismerkedhetünk néhány „jobb agyféltekés”, de élettani alapokon nyugvó megoldással valamint hogy hogyan használják az anyák a kezüket arra, hogy „homogenizálják” a tejet a mellükben 16:45-16:00 szünet

17:30-18:00 Programzárás

Előadónkról:

Dr Crsitine Smillie gyermekorvos, az Egyesült Államokban elsőként alapított orvosi magánpraxist 1996-ban, mely az anyatejes táplálásra specializálódott. 1995 óta IBCLC, az Academy of Breastfeeding Medicine tagja 1996 óta,  a La Leche League International Health Advisory Council tanácsadója. Dr. Smillie mind amerikai, mind nemzetközi konferenciákon a szoptatás számos kérdéséről tart előadást, melyeken hangsúlyozza, hogy az anya és újszülöttje egyetlen neurobiológiai rendszer, valamint kiemeli, hogy mindkettejük reakciója velünk született ösztönös képességeken alapszik.

Kutatási területei: az anya gyerek kapcsolat viselkedésneurológiai alapjai, különös tekintettel a szopás, szoptatás tanulására, az anya-baba páros interakciói hogyan segítik a csecsemő érzelmi fejlődését, szabályozását.

Programmal kapcsolatos további információk:

  • az akkreditáció védőnők, szülésznők, gyermekápolók, ápolók számára folyamatban van
  • Gyermekgyógyászok, neonatológusok, nőgyógyászok számára az OFTEX-ben történő akkreditáció a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával jön létre
  • Bővebb felvilágosítást a program szervezője, Gaborjákné Kovács Judit tud adni (telefon: 6-20-80-15-056, e-mail: egyensuly@gmail.com)

( A jelentkezéshez kattintson ide )